Sorularınızı ve Geri Bildirimlerinizi Karşılıyoruz. Whatsapp +9 0533 719 77 36
Bekleme Odasına Takılmayın!

Gelmeden Önce Online Kayıt Olun.

Güncel programlarımız, iletişim bilgilerimiz var ve çevrimiçi randevu almanıza olanak sağlıyoruz.

Burun Estetiği

Burun, yüz anatomisinin en önemli bileşenidir. Estetik olarak oldukça önemlidir, Yüzün merkezinde yer alır, yüzün en uç noktasıdır ve yüz görünümünde en önce dikkat çeken yerdir. Aynı zamanda solunumun ilk başladığı yerdir ve solunum fizyolojisinde önemli bir yeri vardır. Solunan havayı nemlendirir, ısıtır ve süzer. Yüzde bulunan, sinüs olarak adlandırdığımız boşlukların havalanmasını sağlar ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir bileşendir

Bu kadar çeşitli görevleri olan burun, anatomik olarak da kompleks bir yapıya sahiptir. O yüzden yapılan cerrahi de amaca göre ve müdahele edilen anatomic yapılara göre çeşitlilik gösterir.

Bunlar:

  1. Sadece burun ucundaki kıkırdaklara yönelik olarak yapılan; estetik tip-plasti
  2. Estetik burun ameliyatı: Bütün buruna müdahele edilir burun gövdesi ve kemik çatı da düzeltilir
  3. Septoplasti ve veya septorinoplasti: Nefes almayı engelleyen burun deliklerinin devamı olan koridordaki (burun boşluğu-nazal pasaj) orta perdenin bir tarafa fazla yatması durumunda müdahele edilen alandır.
    Bu cerrahi, estetik rinoplasti ameliyatıyla aynı seansta yapılabilir. Bu arada burun içinde diğer solunumu engelleyen yapılara da müdahele edilebilir.
  4. Nazal valv cerrahisi: Bazen, burun yapısına bağlı olarak veya rinoplasti sonrası burun iskeleti de solunumu işlevsel olarak engelleyebilir. Bu durumda da diğer rinoplasti ve veya septoplasti ile beraber bu işlem kullanılabilir.

Yukarıdaki işlemler sadece burun içinden veya ek olarak burun ortasındaki köprüden de kesi yapılarak sağlanabilir. Bu tercihi doktorunuz ve siz yapacaksınız. Bu kararda belirleyici olan değişkenlerin en başında burun ucundaki şekil bozuklukları gelmektedir. Burun ucu kıkırdaklarının boyutsal bozukluklarında açık rinoplasti genelde tercih edilen yöntemdir

Yukarıdaki işlemleri genel olarak kabul gören tıbbi eğilimler ışığında, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi almış ve bu dalda uzmanlık belgesi olan bir doktor gerçekleştirebilir. Ancak sinüslere müdahele veya polip gibi durumlarda veya başka klinik durumlarda Kulak Burun Boğaz uzmanı da ekibe dahil edilebilir.

Rinoplasti İçin Uygun Bir Aday Mısınız?

Eğer burun şeklinizle ilgili bir fikriniz var ve bunu değiştirmek istiyorsanız; rinoplasti adayı olarak bu işlemi gerçekleştirebilecek bir hekime başvurunuz. Doktorunuzla konuştuğunuzda, istediğiniz bu değişiklikler gerçekçi ve de uygulanabilir olarak değerlendirildiyse uygun bir adaysınız. Doktor muayenesinde doktorunuzun size önerileri ve oluşabilecek riskleri iyice anlayıp karar vermeniz de çok önemli bir basamaktır. Ayrıca nefes almayla ilgili burundaki bir tıkanıklık gerçekten bir ameliyat sebebidir. Ağızdan nefes almak zorunda olmak fizyolojik bir durum değildir.

Burun koridoru oldukça komplike bir yapıdır ve bazen nefes alamama şikayeti iç döşemenin bazı işlevsel rahatsızlıklarına da bağlı olabilir. Bu gibi durumlarda siz cerrahi değil tıbbi bir tedaviye aday olabilirsiniz. Ayrıca sigara tüketiyorsanız, nefes alabilmek için önce sigarayı bırakmalısınız !

İyi bir aday olup olmadığınız ayrıca estetik olarak yüz bölgenize yapılacak diğer girişimlerle de ilgilidir. Yüz boyutlarınız; örneğin elmacık kemikleri ve çene çıkıntısı miktarı ve hatta alın şekliniz doktorunuz tarafından değerlendirilir. Ayrıca üst ve alt çene oranı planlanacak bir estetik rinoplasti öncesinde hassasiyetle değerlendirilmelidir.

Bazen estetik rinoplastiyi bazı ek prosedürlerle desteklemek; bazen de önceliği diğer yüz estetiği cerrahilerine vermek bize daha iyi ve tatmin edici sonuçlar sağlayabilir. Unutmamalıdır ki, burun yüz iskeletinin üzerine yerleştirilmiş bir şato gibidir. Sadece şatonun güzelleştirilmesi, zemin etüdü yapmadan mümkün olamayabilir.

Rinoplastiden Ne Beklemeli ve Nelerden Korkmalıyız?

Rinoplasti oldukça güvenli ve tatmin edici bir ameliyattır. Bazen ikinci bir düzeltme gerekebilir. Bu duruma göre %5-10 oranını geçmez. Bu düzeltme sebepleri hafif düzensizlik ve hafif eğrilikler olabilir veya burun iç döşemesinde karşılıklı köprüler oluşturarak nefes almayı bozabilir. Bu durumlar lokal anestezi ile kolaylıkla düzeltilirler.

Rinoplasti Öncesi ve Sonrası

  • Rinoplasti ve/veya septorinoplastiden en az 2 hafta önce sigara kullanımının kesilmesi gereklidir. Ayrıca kan sulandırıcıların kullanımı da mümkün olduğu şekilde düzenlenmelidir.
  • Eğer kemiğe yönelik işlem yapıldıysa ki bu estetik rinoplastide en az %70 oranındadır; hasta genel anesteziyle ameliyat edilir ve bir gece yatar.
  • Morarma (göz etrafı) kemik işlem yapıldığında nadir bir bulgu değildir. 10-15 günde tamamen geçer. Bu duruma uygun ek tedaviler vermekteyiz.
  • Rinoplastiden sonra genellikle burun tampon yerleştirilir. Tampon zor birşey gibi görünse de hastanın konforunu arttırır. Burun içi kabuk oluşumu veya sürekli sızıntı tampon kullanılmadığında daha sıktır. Burun tamponunu en az 2 gün tutuyoruz. Eskiden rinopladtide kullanılan tamponlar çıkarırken ağrılıydı. Modern uygulamalarda daha ince profilli ve yapışmayan tampon kullanılmaktadır. Ameliyattan sonraki 24 saat içinde düzenli soğuk uygulama önermekteyiz ve uygulanmasını sağlamaktayız.
  • Eğer kemiğe işlem yaptıysak ameliyat biterken alçı uyguluyoruz. Bu da ameliyattan sonra 1 hafta durmaktadır. Rinoplastide kullanılan alçılar (dış kalıp) duruma gore pekçok ayrı materyalden imal edilmiş olsa da alçı seçiminde ana amaç hastamızın bu bir haftalık süreçte ameliyat edilmiş görüntüsünü en aza indirmek olmaktadır.
  • Rinoplasti sonrası iyileşme döneminde burun son şeklini yaklaşık 6 ayda alır. Bunun sebebi ise ödemdir. Ödem doku şişliği olarak tarif edilebilir. Alçı çıktıktan sonra ilk 15 günde en fazla olan burun şişliği aylar içinde azalır. Bir ay sonunda, hasta sonucunda memnun olsa da iyileşme süreci devam eder. Bu yüzden ikinci ameliyat istenirse en az 6 ay beklenmelidir. Nefes almanın normale dönmesi de 3 haftayı bulabilir. Bunun sebebi ise, burunun mukozal temizleyici sisteminin cerrahi travma nedeniyle çalışmamasıdır. En ufak bir salgı veya kabuki burunu tıkayabilir. Bu dönemde hastalara özel burun spreyleri ve temizleme teknikleri öğretilir.

Rinoplasti sonrası yara izinin görünürlüğü ameliyat sırasında kullanılan tekniğe bağlıdr. Kapalı rinoplasti yapıldığında, tüm kesiler burun deliklerinin iç kısmından yapıldığı için herhangi bir yara izi olmayacaktır. Açık rinoplasti yapıldığında, burun delikleri arasındaki doku üzerinde küçük bir dış kesi yapılır; bununla birlikte, ortaya çıkan yara izi göze çarpmaz ve uygun bakım ile zamanla kaybolur.

Estetik burun ameliyatlarında doğru planlama yapılırsa ameliyat sonrasında kalıcı bir burun tıkanıklığı olmaz. Hatta burunda tıkanıklığa neden olan septum deviasyonu ve/veya burun eti büyüklüğü gibi sorunlar ameliyat esnasında giderilerek önceki nefes alma problemleri giderilebilir. Ancak estetik müdahalede doğallıktan uzaklaşıp aşırıya kaçılırsa burundaki küçülmeye, daralmaya ya da burun kanatlarındaki zayıflamaya bağlı olarak nefes problemi oluşabilir. Ameliyat sonrasında erken dönemde burunda tıkanıklık olması normaldir, genelde 10 gün içinde düzelir.

Burun üstüne konan termal alçı ameliyat sonrası 1. haftada alınıyor. Aynı şekilde alınması gereken dikiş varsa onlarda 1. haftada alınıyor. Alçı alındıktan sonra burnun durumuna göre gerekirse bantlama yapılabilir ve 5 gün kadar tutulur.

YARDIMA İHTİYACINIZ MI VAR?

Hemen Bugün Geri Arama İsteğinde Bulunun!

Genellikle talebinizi takip eden 24 saat içinde sizinle iletişime geçmiş olacağız.